Van schuur tot schuurwoning
Familie Smit
uitvoering 2022

Nabij het centrum van Heerenveen bevindt zich een schuur die gebouwd is begin 1900. Destijds bevond het pand zich in een kleinschalig industriegebiedje aan het water, zodat materiaal gemakkelijk vervoerd kon worden. Door de jaren heen is de omgeving sterk veranderd en inmiddels is de functie van de omliggende bebouwing wonen.

Op deze locatie transformeren we de bestaande schuur tot een schuurwoning.  De nieuwe woning opent zich naar de straat, waarbij er een nieuwe levendige interactie ontstaat met de omliggende woonomgeving. Een nieuw centraal meubelstuk, gebouwd door de familie Smit zelf, geeft plaats aan de ondersteunende functies. Langs dit volume loopt het licht door van de voorzijde tot aan de achterzijde van de woning. Gevelopeningen rondom, waaronder een overhoeks raam, tonen openheid: passende bij de woonfunctie. Aan de achterzijde bevindt zich een grote pui, die een connectie maakt met de tuin gelegen aan het water.